Park prijateljstva u Medoševcu (Niš) formiran je 1983. god. i predstavlja trajnu izložbu cvetnih eksponata na otvorenom prostoru, u okviru stambene zone. Naime, ovo je vrt porodice Stojiljković - Baneta i sina Ljubiše, ljubitelja cveća i izuzetnih entuzijasta, koji su sav svoj život posvetili gajenju cveća i prijateljstvu sa ljudima.
Do sada je ovu izložbu posetilo preko 30.000 ljudi iz zemlje i inostranstva, diveći se ogromnom asortimanu cvetnih vrsta, koje svojim uzrastom, bojom i oblikom cveta, lista i ploda pobuđuju prijatne emocije u bilo kom godišnjem aspektu.
Sav biljni materijal - perena, potiče sa planinskih masiva Srbije, a obogaćen je i egzotama, koje je vlasnik ovog vrta doneo iz sveta pri poseti sajmovima hortikulture. Vešto ukomponovan raspored cvetnih vrsta u ovom vrtu, jedinstven je u Srbiji, a za svakog posetioca predstavlja doživljaj uz obećanje "doći ću ponovo" - jer i dokazano gostoprimstvo obavezuje.
U skoro dve decenije postojanja, Banetov i Ljubišin vrt je istovremeno i rasadnik sveg trajnog cveća - perena, koje posetioci prenose u svoje bašte, sadeći ih u dvorišta, vikendice i poslovni prostor, u okviru kamenjara, fontana i   najfinijeg parkovskog uređenja.
Bane i Ljubiša, velike količine ovog cveća nesebično poklanjaju školama, kasarnama, obdaništima i drugim humanim ustanovama, a i bilo koji posetilac "Parka prijateljstva" neće ostati ne uvažen kroz uputstvo o gajenju i prostornom rasporedu raspoloživog materijala. Dokazano gostoprimstvo - kroz prijatne socijalne kontakte sa decom i odraslim ljudima ova oaza zelenila s pravom nosi epitet "Park prijateljstva".
Na bilo kojoj izložbi cveća ili akciji vezanoj za uređewe prostora, Bane i Ljubiša uvek osvajaju prve nagrade od kojih ističemo: Specijalna nagrada za izuzetan asortiman perena na izložbi cveća u Nišu (2001. god.). Ova, mnogobrojna priznanja čuvaju se u posebnoj zbirci - muzeju, jedinstvenom u Srbiji.
Svake godine, na Petrovdan (12. jula), Bane priređuje samostalnu izložbu cveća uz bogat kulturno-umetnički program i dodelu knjiga najboljim učenicima prvog razreda Osnovne škole "Bogdan Blagojević" u Medoševcu, na Vidovdan (28.juna).
O ovom svojevrsnom "Parku prijateljstva" objavljeni su u superlativu mnogi natpisi u dnevnoj i nedeljnoj štampi, u časopisima, na televiziji, kao i reportaže u evropskim novostima u Frafkurtu u Nemačkoj 1997. god. kao i u svetskom Srpskom glasu u Australiji 2001. god.
Park prijateljstva raspolaže sa preko 1000 različitih cvetnih vrsta, koje se stalno dopunjuju novim, a u katalog je unet samo manji broj, te preporučujemo neposredan uvid i prijatan ugođaj sa stvarnošću.
Mart 2002. god.
Veljko Milojević - dipl. ing pejz. arhitekture